سمنان نامی آشنا برای برخی از علاقمندان به تاریخ باستانی ایران است اما بسیاری از علاقمندان به گردشگری در ایران هنوز به جاذبه های فرهنگی و تاریخی این منطقه بسیار غنی اشراف کامل ندارند به همین دلیل مطالعه کتاب سیمای فرهنگی استان سمنان می تواند کمکی بسیار شایان به دانسته های این گروه از گذشته و توانمندی های این استان باشد.
دارای مساحت 22191 کیلومتر مربع از غرب به شهرستان گرمسار و بخش فیروز کوه، از شرق به شهرستان دامغان، از جنوب به کویر مرکزی ایران در نهایت به شهرستان نائین و استان اصفهان و از شمال به شهرستان ساری در استان مازندران محدود است و ارتفاع شهرستان از سطح دریا 117/1 متر و اختلاف ساعت تهران با آن 7 دقیقه و 40 ثانیه است.سمنان در فاصله ۲۲۱ کیلومتری تهران بر سر راه خراسان واقع شده است . این شهر محل رفت و آمد اقوام مختلف بود و در کتب تاریخی نیز به کرات از آن نام برده شده است . در آغاز قرن چهارم هجری سمنان جزو قلمرو آل زیار بود . بعد از انقراض این سلسله به تصرف آل بویه درآمد . در آن دوره شهرهای قومس جزو منطقه دیلم به شمار میآمد . در سال ۴۲۷ ه.ق ترکان غز خرابیهای زیادی به شهر وارد ساختند . سمنان در سال ۶۱۸ ه.ق در اثر حمله مغولان ویران گردید ولی در دورههای بعد ، از جمله در دوره صفوی و قاجار آبادانیهایی در آن صورت گرفت و آثار متعددی از آن دورهها به جا مانده است . سمنان امروزی آباد و زیباست .
سمنان: قله های نیزوا – قدمگاه – نرو ارم – سیاهکوه مرغک و فیل کوه - چشمه معدنی تلخاب ، شورآب ، نمک دره - چشمه های آب مراد – آب قولنج – آب گرم و آب سرد سمنان - چشمه شیخ چشمه سر شهمیرزاد – چشمه روزیه – چشمه هوا خورسو – چشمه جوین – چشمه امام زاده زید – چشمه امام زاده عبدالله - پارک جنگلی سوکان – پارک جنگلی کومش – پارک جنگلی محلات - غار دربند- منطقه حفاظت شده پرور - قلعه سارو- قلعه کوش مغان – قلعه لاسگرد قلعه پاچنار حمام پهنه و گرمابه حضرت – حمام ناسار – حمام قلی – حمام نخست - آب انبار سرخه – آب انبار ناسار – آب انبار کارخانه - آب انبار کهنه دژ – آب انبار توکلی - برج چهل دختران - تپه ناسار- کاروان سرای شاه عباسی – کاروان سرای لاسگرد – کاروان سرای شاه سلیمانی و شیخ علاءالدوله - دروازه ارگ – ارگ علاء - مدرسه حاج فتحعلی بیگ – مدرسه صادق خان - آتشگاه سمنان - دارالحکومه سمنان - یخدان آتشگاه